Historie

De eerste gedachten over een speeltuin voor buurtschap De Engel waren er al in 1939. Tijdens een bijeenkomst voor de aanbesteding van een serie van 32 woningen op het tweede bouwplan kwam het gesprek op het eventueel oprichten van een speeltuin.

De Engel was al een kinderrijke buurt en gezien de geplande bouwplannen, zou het aantal kinderen alleen nog sterk gaan toenemen. Het idee werd direct opgepakt en in 1940 kwam er een commissie die op onderzoek ging naar een geschikte plek.

De commissie bestond uit W. van Dijk, A. Schenk en A. van der Voet. Hun oog viel op een stuk grond ter hoogte van de Engelkade, niet ver gelegen van de doorgaande weg Lisse – Sassenheim. Op een steenworp afstand van de Engelenbrug lag een kavel.  Vanwege de oorlogsomstandigheden kon hier voorlopig toch niet gebouwd kon worden, dus een speeltuin op die plek bleek een nuttig alternatief.

Erg lang heeft de eerste speeltuin geen stand gehouden. De veelal houten toestellen hadden het zwaar te verduren onder de vernielzucht van de jeugd. Later in de oorlogsjaren kwam daar nog bij dat door grote schaarste aan brandstoffen, de speeltoestellen ook ten prooi vielen aan houthakkers.

Toen de speeltuin van alle brandbare onderdelen was ontdaan, was het ook gebeurd met het spelen op deze plek. Tot ver in de jaren vijftig gebeurde er niets in deze eerste speeltuin van De Engel. Uiteindelijk was het mei 1959 toen er bij een bijeenkomst naar buiten werd gebracht dat woningbouwvereniging Het Gezinsbelang grond beschikbaar had gesteld.

Tevens was de gemeente bereid om subsidie te verstrekken voor de inrichtingskosten van de speeltuin.  De speeltuin grensde aan de Catharijnelaan en de ingang van de speeltuin kwam aan de J.C. de Haanstraat. Onderdeel van het speeltuinplan was onder meer een zandbak, een rolschaatsbaan en tevens ruimte voor schommels, een zweefmolen, een autowrak, een zweefmolen en een grote zweefpaal.